SlideShow




0

cara-cara nak buat Marque (tutorial)

Marque ni lebih kurang perkataan bergerak-gerak
korang bole tukar direction korang sesenang hati sesedap rasa
contoh marque ade di tepi blog aku bahagian NOTICE


cara-cara nak buat marque:

marque pertama:
text yang bergerak dari kanan ke kiri







Hii . saya bergerak dari kanan ke kiri^^





ni contoh marque, text bergerak dari kanan ke kiri


marque ke 2:
text bergerak kiri , kanan , atas , bawah
cuma tukarkan perkataan "left" kepada mana-mana arah yang korang nak . "right, up, down"

marque ke 3:
text bergerak secara "behavior" . kira nya macam mantul-mantul langgar dinding =.="



contoh marque "behavior"







hii . saya gerak kiri , saya gerak kanan . mantul-mantul langgar dinding^^




marque ke 4:
kepelbagaian text korang dengan background color





contohnya











Hii.. badan saya warna merah , tulisan saya warna putih






p/s: korang boleh jadi kreatif dengan tukar-tukar color atau jenis font face .

marque ni bole dipelbagaikan contoh nya bila tetikus atau mouse computer terkena kat kawasan marque .
text korang akan berhenti seketika sehingga mouse korang di alihkan ke luar kawasan marque

gunakan coding ni




p/s: korang boleh letak coding yang lain seperti font face , bgcolor , dan sebagai nya . cuma yang paling penting dalam kes ni coding ini
onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()"

contoh marque:
tolong letakkan mouse korang kat kawasan marque tu dan lihat apa akan terjadi .
kemudian alihkan mouse korang dari kawasan marque tu dan lihat apa akan terjadi jua .




letak kan mouse korang kat sini. tengok apa kan jadi .




p/s: korang boleh masuk gambar, link dan macam-macam lagi kedalam marque korang .
dengar syarat korang mesti pandai letak coding tu dimana dan jangan sesekali ganggu coding marque korang








jangan lupa untuk tutup marque supaya mengelak seluruh blog anda jadi marque . jangan menangis^^
p/s: coding tolong ignore saja . buat semak . just copy coding marque tu tanpa ada . maaf atas kesulitan ini

selamat mencuba









0 comments:

Post a Comment