SlideShow




0

Manusia "pandai"

maaf sebab lambat update blog
sejak akhir-akhir ni busy dengan kerja
banyak event yang kena join
anyway , blog updated^,^

entry hari ni pasal "animal abuse" lagi
haihhh
kenapalah si makhluk tuhan ni
manusia semakin hari semakin kejam

perlu salahkan siapa ya ? dunia ? peredaran zaman ? trend ?
agaknya manusia semakin hari semakin "pandai"

tertanya-tanya juga aku
mana letaknya hati dan perasaan mereka ?
sekali mana pun kita benci haiwan , mereka tetap makhluk tuhan
hormatilah mereka seadanya

apa yang kita boleh buat
hanya DOA kepada tuhan
nescaya ,"mereka" pun akan berDOA untuk korang jua
hentikan lah semua ni :'(

antara koleksi video saya:

video

video

video
0

Macam mana nak buat mesej alert/ pop up mesej (Tutorial)

apa tu alert masej ?
cuba click ni
tapi jangan lupa kembali ke entry ni balik


huhu~
geram tak ?
korang boleh seksa visitor blog korang dengan mesej alert ni
keke~

macam mana nak buat ?
copy saja code ni


p/s: kalau nak buat banyak-banyak alert mesej, korang copy je coding tadi . kemudian letak di bawah coding sebelum tu. siap !!

selamat mencuba^^
1

nasib si haiwan ternakan !!

oleh kerana kami ini makanan untuk manusia
kami terima kesengsaraan ini dengan hati terbuka

kami ialah makanan untuk manusia
kami beri manusia khasiat
kami beri manusia protien
kami beri manusia tenaga
kami beri manusia kekayaan
kami beri manusia segalanya

TAPI manusia beri kami apa ?
manusia semakin kejam
manusia seksa kami
manusia bunuh kami dengan cara yang kejam
manusia hina kami walaupun kami ni makanan mereka

manusia kurung kami seperti banduan
sejak kami di lahirkan , kami tak pernah lihat dunia luar
kami cuma di kandangkan dan di sangkarkan saja
cahaya matahari pown kami tidak terima



manusia semakin lama semakin jahil
terlalu memikirkan keuntungan dan kesenangan
mereka layan kami dengan tanpa belas kasihan
inikah sifat manusia yang dikurniakan akal fikiran ?

yang betina di biarkan hidup untuk bertelur
yang jantan dibunuh dengan kejam
kami dicampak ke dalam mesin pengisar secara hidup-hidup
kami di tanam hidup-hidup secara beramai-ramai



kami di bunuh dengan cara yang kejam
ada yang digantung
ada yang di beri kejutan elektrik
ada yang di patahkan leher
ada yang di bakar
ada yang di lemaskan
INI LAH TEMPAT KAMI DISEMADIKAN SECARA BERAMAI-RAMAI




malah, kami dibunuh di hadapan kawan-kawan kami
manusia tak pernah menghormati kami

bukan itu saja
kami di dera tanpa belas kasihan
di sepak , di terajang , di pijak , di libas , di tumbuk , di hentak
seksanya hidup kami



kami pown ada hati dan perasaan
cuma kami tidak berakal fikiran

TAPI sayang nya
manusia berakal fikiran serta di cipta sempurna oleh Tuhan
malang nya di salah gunakan kurniaan itu
lebih baik beri kepada kami

TOLONG LAH HENTIKAN PENDERAAN KEPADA KAMI !!
KAMI MERAYU SANGAT , TOLONGLAH HORMATI KAMI SEBAGAI MAKANAN MANUSIA
KAMI POWN NAK HIDUP BEBAS SEPERTI HAIWAN LAIN
TOLONG LAH WAHAI MANUSIA . . .



kamu lihat lah video ini
bertapa seksanya kehidupan kami sebagai haiwan ternakan
haiwan yang penting dalam kehidupan manusia
renung-renungkan lah


video


sila lawat ke website ini untuk kisah lebih lanjut
www.chooseveg.com
luangkan masa dengan lihat keseksaan kami

0

kedekut ilmu





orang berbudi kita kena berbahasa
cikgu dah ajar kita
kita jangan lah kedekut ilmu untuk ajar orang yang tak tahu
ilmu tu tak akan kemana pown
malah , dapat pahala lagi kak oii

biar orang kata kita jahil
tapi tak semesti nya kita sombong
gunakan kelebihan yang ada
kongsi bersama adalah benda sihat
jangan bolot seorang diri

aku tahu istilah "the best programmer is the best copier" tu
tapi , jangan sombong serta angkuh ya
setakat copy dan paste bulat-bulat dari website lain
lalu berkata dan mengaku itu ilmu kamu kepada orang jahil
apakah itu perkara "riak" ?


yang sebenar-benarnya jahil adalah kamu
aku seorang copier jugak
tapi tak ada pown sampai macam tu sekali
malah , aku kongsi lagi dengan orang

fikir sejenak sebelum berkata-kata =)

0

making Text area With Auto highlight Mouse Over (Tutorial)

aku tahu korang malas nak copy code
jadi aku ada jalan termudah untuk orang yang malas macam korang
kikiki~

lalukan saja mouse korang kat kawasan kotak textarea tu
dia akan auto highlight all
cume korang tekan alt+C jekk
senang kan ?

ni coding dia


atau



jangan lupa dah bukak textarea tu mesti kena tutup balik
/textarea tu penting
0

Karangan Bahasa Melayu yg TERBAIK part 2

tak serik lagi budak ni
ingatkan makin elok karangan nya
rupanya makin teruk
sabar saja lah cikgu yang mengajar ni
haha~

0

Disable kan Rightclick ? (tutorial)

ape tu ?
cuba korang Right Click kat blog aku
apa akan jadi ?

di kuar ni kan ?




macam mana nak buat ?
copy je coding ni kalau tak malu
haha~
kiding^^ sharing is caring =D


terlupa pulak , nak copy code ni tekan ctrl+C sebab right click disable kan. hua3


selamat mencuba^^

0

music tak auto play (tutorial)

kenapa bila kita letak lagu kat blog ni dia tak auto play ?
kes ni sebenar nya masalah dari sumber coding yang korang copy tu salah
tak kesah lah korang copy dari website mana
korang kena customize atau setting kan dari website tu

tapi tak apa
masalah ini boleh diselesaikan
korang boleh guna coding ini



nampak tak autoplay tu ?
tambahkan sebelah coding src="" tu
yang loop tu untuk looping(ulang) lagu korang
kalau tak nak lagu korang habis melalak , gunakan loop tu

p/s: jika tak berkesan , tukarcoding autoplay="false" tu kepada "true"
kalau tak boleh juga mungkin sumber dari website yang korang copy tu gunakan CSS code atau
Javascript

terlupa pulak , nak copy code ni tekan ctrl+C sebab right click disable kan. hua3

terima kasih
0

cara-cara nak buat Marque (tutorial)

Marque ni lebih kurang perkataan bergerak-gerak
korang bole tukar direction korang sesenang hati sesedap rasa
contoh marque ade di tepi blog aku bahagian NOTICE


cara-cara nak buat marque:

marque pertama:
text yang bergerak dari kanan ke kiri







Hii . saya bergerak dari kanan ke kiri^^





ni contoh marque, text bergerak dari kanan ke kiri


marque ke 2:
text bergerak kiri , kanan , atas , bawah
cuma tukarkan perkataan "left" kepada mana-mana arah yang korang nak . "right, up, down"

marque ke 3:
text bergerak secara "behavior" . kira nya macam mantul-mantul langgar dinding =.="



contoh marque "behavior"







hii . saya gerak kiri , saya gerak kanan . mantul-mantul langgar dinding^^




marque ke 4:
kepelbagaian text korang dengan background color





contohnya











Hii.. badan saya warna merah , tulisan saya warna putih






p/s: korang boleh jadi kreatif dengan tukar-tukar color atau jenis font face .

marque ni bole dipelbagaikan contoh nya bila tetikus atau mouse computer terkena kat kawasan marque .
text korang akan berhenti seketika sehingga mouse korang di alihkan ke luar kawasan marque

gunakan coding ni




p/s: korang boleh letak coding yang lain seperti font face , bgcolor , dan sebagai nya . cuma yang paling penting dalam kes ni coding ini
onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()"

contoh marque:
tolong letakkan mouse korang kat kawasan marque tu dan lihat apa akan terjadi .
kemudian alihkan mouse korang dari kawasan marque tu dan lihat apa akan terjadi jua .




letak kan mouse korang kat sini. tengok apa kan jadi .




p/s: korang boleh masuk gambar, link dan macam-macam lagi kedalam marque korang .
dengar syarat korang mesti pandai letak coding tu dimana dan jangan sesekali ganggu coding marque korang








jangan lupa untuk tutup marque supaya mengelak seluruh blog anda jadi marque . jangan menangis^^
p/s: coding tolong ignore saja . buat semak . just copy coding marque tu tanpa ada . maaf atas kesulitan ini

selamat mencuba









0

add shout box to blog (tutorial)




1. pergi ke laman web ni http://www.shoutmix.com/
2. korang kena daftar dulu, click "CREATE YOUR SHOUTBOX NOW", atau click "SIGN UP"
3. kemudian login ID shoutmix korang
4. ada column Style, then click Appearance
5. kemudian click Menu Pull Down. click Load From Preset untuk atur semula Shoutbox korang, then sila pilih yang korang suka. Jangan lupa click Save
6. nak dapatkan coding HTML dia, click Use Shoutbox lalu click Generated Code
7. copy code tu , pastu paste lah kat note pad supaya tak hilang

Lepas tu , Logout Shoutmix korang, then Login Blogger ID korang

1. lepas Login , click Layout atau Design
2. click Page Element
3. pastu scroll down, ade Add a Widget



4. click Add a Widget, then cari HTML/Javasrcipt



5. paste coding ShoutMixChat tadi tu di kotak HTML/Javasrcipt
6. lalu click Save Changes


selamat mencuba^^
0

Full Moon






17 Feb 2011
Khamis

berkias-kias pada waktu yang belum tentu sempurna
tapi , terpaksa juga untuk luahan hati
badan ibarat di tusuk dengan bilahan pedang
hari ini , hari "demam" buat aku

dapat MC belum tentu boleh berehat secukup nya
dari siang ke malam , mata dalam keadaan pejam-pejam
letih , serta badan sengal-sengal ubi
cuaca dalam rumah lagi panas dari luar rumah

haihhhh .mengeluh seketika
panas Ya Rabbi
bangun tidur ibarat di simbah dengan air sebaldi
berlumuran peluh yang "wangi"

tepat di waktu malam
badan sengal-sengal ubi jadi mual-mual liat
demam semakin reda & pulih
tak sampai sehari aku di belenggu demam

malam mula rasa kelaparan
selera membuak-buak sebaik saja pulih dari demam
lepas bagun terkebil-kebil biji mata
tercari-cari air & makanan untuk perut yang bekeroncong ni

"nanti pergi makan ok ?" sinis si Hausemate
faham-faham saja keadaan aku ni

terus ke luar rumah bersama Winston Light
berasap sambil hirup udara malam yang suam-suam segar
lihat atas , cantik ukiran langit
kelihatan bulan bersinar di malam hari

FULL MOON


segar-bugar mata melihat bulan
aku renung tajam ke bulan
disebalik renungan tu mula terukir wajah yang dirindui
rah terpampar wajahnya di muka bulan

khayalan atau realiti ?
macam khayalan semata-mata
mentang-mengtang lah aku dalam keadaan mamai
tambahan pula badan baru nak sehat sepenuhnya

tapi mungkin ada sebab
mungkin aku terlalu rindu sangat kat dia
malah , dia ada beritahu jika
"rindukan i , u tengok bulan okey"
disebabkan itu wajah nya terpampar di muka bulan agaknya

terlintas difikiran aku serta-merta
agak-agaknya dia rindukan aku ke waktu macam ni ?
kalau dia rindukan aku tentu dia lihat bulan sekarang ni
jika tidak ? ermmm ..

tapi kalau betul dia lihat bulan mengambang
belum tentu wajah aku terpampar di muka bulan
rasa nya rindu tu semakin pudar

apa yang boleh aku katakan
lihat sajalah bulan itu jika rindukan seseorang

0

Karangan Bahasa Melayu yg TERBAIK

berdekah , bergelak , berguling-guling , berhentak-hentak kaki aku baca karangan ni
bukan mengutuk , atau menghina
tapi betul , tak boleh tahan bergelak
hahaha~


ayat yang bawah sekali tu bukan lucah ya
pada orang sabah tu faham lah
"pantat" itu "punggung"
pape pown , belajar dari kesilapan

sumber dari :
Tanya aReaL Fan
0

Valentine VS Maulidur Rasul


Rasanya korang semua tahu yang valentine tu HARAM
pada yang beragama ISLAM lah
tapi kenapa sambut juga ?
apa yang korang dapat jika sambut Valentine Day ?

ada sejarah nya kenapa umat islam tak boleh sambut Valentine Day
korang ada internet kat rumah kan ?
jadi , apa kata anda buang masa baca artikel ini


tahun ni , 14 Febuari & 15 Febuari 2011
Valentine Day & Maulidur Rasul
tarikh yang cantik bak kate perpatah

rasa nya Tuhan tu suka-suka ke kasi tarikh ni ?
memang DIA suka-suka pown
suka menguji hamba NYA


renung-renungkan lah
selamat beramal & selamat menyambut Maulidur Rasul


0

bantu saya !

kawan-kawan
sila lah bagi sokongan pada link-link ni okey
terima kasih KAWAN
jasa kamu sangat di hargai

link-link nya di sini